Lenka Jochman Slunská o zdravém jídelníčku a Blogerce roku

Zástupkyně značky Activia a Legal, Regulatory & Corporate Affairs Director Danone & Nutricia pro Českou a Slovenskou republiku, Lenka Jochman Slunská, která je porotkyní Blogerky roku v kategorii FOOD, zdůrazňuje význam zdravého jídelníčku. Domnívá se, že blogerky mohou svou činností přispět ke zdravějšímu životnímu stylu naší společnosti?      

Paní Lenko, svou účastí na Blogerce roku dáváte jednoznačně najevo svou podporu našim blogerkám. Co Vás osobně s nimi nejvíce spojuje?
Myslím, že máme společný zájem ukázat našim přátelům, známým a těm, kdo rádi vaří, že jídlo není jenom obyčejný přísun živin pro naše tělo, ale že může krásně vypadat, mít vždy originální chuť a vůni a být opravdovým potěšením nejenom jej jíst, ale i připravovat. A hlavně, že člověk nemusí být bohatý na to, aby si mohl doma uvařit chutné a zdravé jídlo.

Blogerkám je velmi blízký zdravý životní styl, máte nějaký svůj denní rituál, který byste mohla čtenářkám doporučit?
Jelikož pro naši společnost pracuji již více než 10 let, tak se stal mým rituálem Actimel. Vím, že to vypadá jako reklama – ale měla jsem tu čest vidět, jak se vyrábí a jak působí a od té doby je mým společníkem u každé snídaně…ale jinak jsem stejně hrozná jako většina manažerů – spousta předsevzetí, ale zdravý pohyb, strava a duševní pohoda pouze o víkendech (ale hodně). Kromě Actimelu ale mám jeden rituál – každé ráno si dopřeju o 30 minut víc spánku, než mi určí můj odporný budík.

Domníváte se, že blogerky, například prostřednictvím zdravých receptů, které zveřejňují, mohou přispět ke zdravějšímu životnímu stylu svých čtenářů?
Přestože dnes skoro každý mluví o „zdravém životním stylu“ (a málokdo se může chlubit, že jej doopravdy má) myslím si, že blogerky dělají úžasný kus práce na změně životního stylu našich čtenářů. I když si nakonec čtenáři možná nic neuvaří, nebo nevyužijí žádné doporučení z lifestylových blogů, alespoň vidí, že zdravá strava a zdravý životní styl je v jejich rukách, protože inspiraci vždy u blogerek najdou. Krása blogů spočívá v tom, že lidem neříkají, co smí a nesmí dělat, ale ukazují jim, jak široký výběr pro změnu mají a jak to lze dělat. A to je důležité.

Je o Vás známé, že milujete francouzskou a italskou kuchyni. Na čem si nejvíce pochutnáte, a které pokrmy doma připravujete?
Já miluji skoro všechno jídlo! Ale pokud mi chce někdo opravdu udělat radost tak zbožňuji dýňové velouté nebo bouillabaisse, fois gras na jakýkoliv způsob a hlavní jídlo? Ryby na všechny způsoby. A z italské kuchyně překvapivě rizoto s čímkoliv.

Co kromě kuchyně máte na Francii a Itálii ráda?
Víno, hory, módu, umění a gentlemany…

Děkujeme za rozhovor.