Kulinářská expertka Dita Pecháčková odpovídá exkluzivně pro Blogerku roku 2014

Porotkyní letošního ročníku Blogerky roku v kategorii FOOD se stala kulinářská expertka, kuchařka, autorka kuchařského bestselleru Deník Dity P. a nyní také novopečená maminka Dita Pecháčková, které jsme položili několik zvědavých otázek.

Zájem české veřejnosti o vaření stále roste a FOOD blogy jsou v současné době stále oblíbenější. Co je podle Vás hlavní příčinou současného FOOD BOOMU?


Jak všechno souvisí se vším, myslím, že food blogy rozvířily zájem o vaření obecně.

Vařit už není nutností, ale taky zábavou, víc přemýšlíme o tom, co jíme, jak to jíme a s kým. Já tedy určitě. Dřív se zkušenosti s vařením předávaly doma, na pavlači, na dvoře… S blogy je to podobné, jako jsem viděla v kuchařkách mojí babičky, kde měla cizím rukopisem napsaný recept: buchta tety Božky. Dneska je tu internet, což je hodně velká pavlač. Baví mě to.

Dito, jste porotkyní Blogerky roku 2014 a máte možnost udělat jednu blogerku velmi šťastnou a poslat ji svým hlasem přímo do finále. Co je pro Vás na roli porotkyně nejtěžší? Budete chtít dát šanci například blogu, který ještě není tak známý?
Nevím, hodně si to promyslím, mám pár oblíbených žen, které se food blogům věnují už hodně dlouho nebo začaly teprve nedávno. A co je pro mě nejtěžší? Sama soutěž, kde největší radost má jen jedna jediná. Já přitom obdivuju skoro všechny.

Vím, že máte malé miminko, plánujete účast na finálovém večírku?
Věříme, že ano :-). Kdybyste věděli, co já mám plánů! Ale náš malý David se stal už teď ředitelem rodiny a já ho ráda poslouchám. Třeba mě pustí. Přišla bych moc ráda.

Přejděme nyní k blogům. Jak by měl podle Vás vypadat dobrý food blog? Které vlastnosti hodnotíte pozitivně a které naopak negativně?
Jako u všeho, hledám i u blogu originalitu, nápad, osobní zaujetí, nadšení, vtip. Když k tomu přibude ještě zkušenost, znalost vaření, je to skvělé. Nemám moc ráda takové kňourání, žvatlání, kudrlinky, ve vaření pak náhražky, jen aby to bylo rychlé, snadné, levné.

Uvažovala jste někdy o založení svého blogu? Pokud ano, jednalo by se blog v kategorii FOOD nebo z úplně jiné oblasti?
Ani ne. Nikdy jsem si nepsala deník – ten nahrazovala moje sbírka receptů. Nejsem ten dennodenní pracant, co poctivě zasedne k práci, aniž ho honí čas, uzávěrka, dodržení slibu. Ale za jistý druh blogu považuju svůj Facebook Deník Dity P. Píšu tam jen občas, jen když se něco povede a děsně se těším, jak na to ostatní reagují – s některými si i píšu. Můj blog byl vlastně i televizní seriál a Kuchařka.

Jste velmi aktivní žena, která nikdy nezahálí. Na čem právě pracujete?
Vedu, i teď v šestinedělí, kulinářský magazín Albert v kuchyni, nafotili jsme můj nový porcelán – trochu riskuju, zkouším zlatý a platinový vzor, do konce roku musíme nafotit a já napsat posledních pět kapitol mojí druhé kuchařky a nedávno jsem byla na programové radě České televize a možná budeme točit pokračování Deníku Dity P. Radši nebudu pokračovat, pracuju fakt jako blázen a baví mě to. Ze všeho nejvíc mě ale stejně baví náš David.

Na co se Vaši fanoušci mohou těšit, máte krásný porcelán, uvažujete o rozšíření sortimentu například i dalšími směry?
Pořád na to myslím, nápadů a úmyslů mám strašně moc, ale je to hodně velká investice, hodně peněz do začátku. Všechno, co mi právě běží hlavou, je vždycky spojené s vařením. Ať tedy přijde cokoliv, nevzdálí se to ani centimetr z kuchyně, protože tam se přece dějí nejdůležitější věci. I David má postýlku v kuchyni.

Jste kuchařka a maminka v jedné osobě. Nabízí se tedy otázka, zda neuvažujete o knize nebo o pořadu pro nejmenší strávníky?
Vyloženě pořad nebo kuchařku jen pro děti neplánuju. Pořád si myslím, že děti – až na výjimky – jedí to samé, co my dospělí. Můj dvouletý synovec má prostě nejradši řízek, s krupicovou kašičkou mu žádnou radost neudělám.

Je o Vás známé, že jídlo je Vaší vášní. Láska k němu z Vaší práce jen čiší. Co máte ze všeho úplně nejraději?
Myslíte jídlo? Flíčky od babičky, krkovici na medu od Majka, houbovku od mámy, kuře na paprice od táty… a pochopitelně všechno, co uvařím já. Protože já fakt vařím s velkou láskou a to se pak na talíři hezky pozná.

Děkujeme Vám za příjemný rozhovor. Já děkuju a moc se těším na nejlepší blogerku roku.